Župni listić

Župna kronika
Svibanj 2017.
Autor: Zoran Babić / komusina-kondzilo.net

Posjet zajednice Neokatekumenskog puta iz Žepča

Na V. vazmenu nedjelju, 14.05.2017. godine, župu Uznesenja BDM i svetište Gospe Kondžilske u Komušini je posjetila III. zajednica Neokatekumenskog puta iz Žepča, predvođena odgovornim osobama Stipom i Ružom Bilić. Zajednici su se priključila tri bogoslova iz Međunarodnog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće kraj Sarajeva: Marko Tunjić iz Zagreba, Matej Petrašić iz Splita i Nilson Andrade iz Kolumbije.

U kripti župne crkve u prijepodnevnim satima slavili su jutarnju molitvu Božanskog časoslova i podjelu osobnih iskustava između članova zajednice. Zatim su sudjelovali na slavlju svete mise u župnoj crkvi te liturgijskim sviranjem i pjevanjem obogatili slavlje svete mise. Na kraju mise bogoslov Nilson Andrade iz Kolumbije je iznio svoje osobno iskustvo duhovnog poziva i Neokatekumenskog puta, te prezentirao život bogoslovne zajednice u Vogošći.

Hodočasnici su nakon mise upriličili kraći objed i nastavili slavlje Božje riječi, a nakon toga pohodili groblje Priština u župi Bežlja, na kojem se nalazi grob pok. vlč. Ante Ćosića, nekadašnjeg župnika u župama Komušini i Žepču.

Župna kronika
Kolovoz 2015.
Priredio: Ivan Balukčić / komusina-kondzilo.net

Homilije kardinala Puljića i mons. Sudara povodom blagdana Velike Gospe

Kao i prethodnih godina u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, mjesec kolovoz je posebno vrijeme. Dana 10. kolovoza spomenuli smo se naših poginulih branitelja, ali i obljetnice posvete crkve. Tog dana, tradicionalno je održan komušanski križni put od temelja stare crkve do Kondžila. Križni put predvodio je don Juro Babić. Don Babić je ovog kolovoza obilježio i 25 godina svećeničke službe uz koncelebraciju braće svećenika, ponajviše iz komušanskog kraja. Euharistijsko slavlje posvećeno bolesnicima, tradicionalno u predvečerje blagdana Velike Gospe, predvodio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, a na sam blagdan Velike Gospe naše svetište pohodio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar. Donosimo homilije kardinala Puljića i mons. Sudara... Opširnije...

Župna kronika

Blagdan Duhova u Župi Uznesenja BDM Komušina

"Sama filia"

Blagdan Duhova ili Pedesetnica, spomen je na silazak Duha Svetoga među apostole u Jeruzalemu. Duh Sveti ušao je u apostole te su oni krenuli propovijedati Evanđelje svim narodima. Ovaj blagdan karakterizira se kao "rođenje Crkve".

U svojoj propovijedi don Anto Ćosić naglasio je tu novu snagu koju su dobili apostoli. Od mladih ljudi koji su se zbog straha povukli i zaključali unutar četiri zida, oni se zahvaljujući darovima Duha Svetoga, pretvaraju u hrabre učitelje vjere i propovjednike. Ovo je poruka svima vjernicima da poput apostola moramo širiti istinu i vjeru u Krista u današnjem svijetu gdje se Boga "gura u stranu", gdje prevladava materijalizam i težnje prema "slobodama koje to uistinu nisu", a u suprotnosti su s kršćanskim naukom.

Ove godine blagdan Duhova u Župi Uznesenja BDM u Komušini, posebno je obilježen. Euharistijsko slavlje svojom su pjesmom animirali mladi Župe svetog Ivana Bosca iz Podsuseda, u Zagrebu. Oni djeluju kao glazbeni sastav "Sama filia" od 2000. godine te imaju petnaestak članova. Glavna svrha benda je animiranje mise za mlade u 12 sati. Animiraju i vjeronaučne susrete studentskog kapelana zagrebačke nadbiskupije don Damira Stojića, u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, u Zagrebu. Osim mise i vjeronauka, bend se rado odaziva pozivima za animiranje različitih liturgijskih slavlja, duhovnih obnova i vjenčanja.

Karakterizira ih ljubav prema glazbi, mladenački polet i čvrsto zajedništvo stečeno svakodnevnim druženjima, putovanjima i uloženim trudom i radom, ali povrh svega "Sama filiju" karakterizira ljubav prema Bogu.

Tijekom svog posjeta Komušini, mladi iz župe Podsused, obišli su Kondžilo te spomenik poginulim braniteljima komušanskog kraja.

Kao što se Duh Sveti spustio meu apostole i dao im snagu kako bi propovijedali Evanđelje i širili kršćanstvo, tako su i mladi iz Župe svetog Ivana Bosca, našoj Komušini poslali jedan mladenački duh i zanos koji će odzvanjati našom župom. Hvala "Sama filiji", hvala Luciji, Ivani, Suzani, Carolini, Albini, Miji, Mariji, Valentini, Eli, Tomislavu i Ivanu!

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

(Ivan Balukčić / komusina-kondzilo.net)

Župna kronika

Posjet kardinala Vinka Puljića Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini

Dana 09. studenog 2014. godine u posjet našoj župi došao je kardinal Vinko Puljić, vrhbosanki nadbiskup. Razlog njegovog dolaska u župu Uznesenja BDM je redovita vizitacija župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Kardinal Puljić predvodio je misno slavlje u 11 sati. Sastao se s članovima ekonomsko-pastoralnog vijeća te je obišao groblja u našoj župi.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

(z.b./a.b./komusina-kondzilo.net)

Župna kronika

Godišnjica smrti preč. dr. Ive Balukčića

U nedjelju 27. listopada 2013. godine obilježena je prva godišnjica smrti preč. dr. Ive Balukčića, svećenika rođenog u župi Komušina. Tom prigodom služena je sveta Misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini koju je predvodio mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, uz koncelebraciju preč. Jakova Filipovića, župnika župe Odžak i dekana Doborskog dekanata, mr. Jure Babića te župnika i čuvara svetišta Komušina - Kondžilo preč. Ante Ćosića. Uz obitelj, župljane župe Komušina, ovoj svetoj Misi prisustvovalo je i stotinjak župljana župe Odžak, u kojoj je preč. dr. Balukčić obavljao službu župnika, kao i njegovi prijatelji i poznanici.

O pokojnom preč. dr. Ivi Balukčiću u svojoj propovijedi mons. Tunjić rekao je: "Znao je mudro i s ljubavlju nadići sve razlike u župi, društvu, politici i cijelom kraju te poticati ih na zajedničko dobro. U to je na poseban način znao uključiti medije i iskoristiti ih za modernu katehizaciju. Vješto je putem medija povezivao Hrvate s obje strane Save, dajući posebnu važnost odžačkom kraju, njegovoj povijesti, ali i budućnosti, ne samo odžačkog kraja nego cijele Posavine."

Naveo je kako je pokojni imao tri ljubavi čiji su simboli križ na zidu koji je stajao u njegovoj sobi, s jedne strane križa fotografija roditelja, a s druge domovnica: "U križu se očituje ljubav prema Bogu, u fotografiji roditelja ljubav prema roditeljima, svojoj Komušini i rodnom kraju, a u domovnici ljubav prema svom narodu i domovini."

Na kraju svete Mise okupljenima se obratio Mario Raguž, prijatelj i suradnik pokojnog Ive, novinar i urednik Programa religijske kulture na Hrvatskoj radio televiziji. O preč. dr. Ivi Balukčiću kazao je kako ga pamti kao Ivu doktora, domoljuba, prijatelja, novinara i svećenika. Posebno je istaknuo njegovo domoljublje i svijest o identitetu i pripadnosti hrvatskom katoličkom puku, ljubav prema rodnoj Komušini te njegovu službu svećenika kao ono najvažnije što je predstavljalo njegovu osobu.

U ime obitelji, nećak Franjo Balukčić zahvalio se svima koji su sudjelovali na svetoj Misi, a posebno mons. Tunjiću, župniku Ćosiću, te Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja je podignula nadgrobni spomenik.

Nakon svete Mise okupljeni su krenuli prema groblju u Slatini gdje je mons. Tunjić, nakon molitve, blagoslovio grob, a župnik Ćosić izmolio molitvu opijela. (ib)

Župna kronika
Kolovoz 2013.
Autor: Ivan Balukčić / komusina-kondzilo.net

Kolovoz u Komušini - mjesec povratka Gospi Kondžilskoj

Na početku euharistijskog slavlja povodom posvete kapele i krizme na Kondžilu Vinko kard. Puljić iznio je opažanje kako se većina onih koji su stigli na Kondžilo smjestila u sjeni nove kapele. Nova zavjetna kapela, stilizirani okvir koji predstavlja prekrižene Marijine ruke, sjena koju je kapela stvorila i u čiji su hlad stali mnogi, stvorila je simboličnu sliku koja govori da su Komušanci došli svojoj majci Gospi od Kondžila u zagrljaj, pod njene skute, vratili se iz stranog svijeta. Tako biva svakog kolovoza, sinovi i kćeri Komušine vraćaju se svojoj nebeskoj majci, vraćaju se svojoj rodnoj grudi. Opširnije...

Župna kronika

Božićno slavlje u Komušini

Blagdan Božića dočekan je polnoćkom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini. Na polnoćki se okupilo nekoliko stotina vjernika. Većina ih je pristigla iz inozemstva kako bi Božić proslavili u svojim domovima, unatoč hladnom vremenu i činjenici što su morali putovati stotine kilometara. Upravo njima posebno se zahvalio župnik don Anto Ćosić na početku svoje propovijedi. "Hvala Vam što ne date da Komušina umre!", poručio je župnik Ćosić.

U propovijedi don Anto Ćosić ukazao je okupljenima koliko je velika ova božićna noć te nas pozvao da "bacimo pogled" na jaslice, da razmislimo o tome što se to dogodilo u Betlehemu: "Prije svega pojavila se svjetlost, čuje se glas anđela koji upućuje pastirima poruku: "Javljam vam radosnu vijest." Draga braćo i sestre, tada je započelo Evanđelje. Najljepša vijest koja se mogla spustiti s neba, ovdje na zemlju, jest upravo to. Radosna vijest, ali radosna vijest za sav narod, za sve ljude. Nismo bili prisutni od onog događanja koje se prije dvije tisuće godina u Betlehemu dogodilo, ali jesmo danas, večeras. Bog nam daje tu mogućnost, da ja i ti, večeras od anđela možemo čuti ovu riječ, radosnu vijest, najljepšu vijest: rodio se tvoj i moj Spasitelj. Rodio se Bog koji je ostavio uzvišena nebesa i ljepotu neba i spustio se ovdje na ovu Zemlju k nama. Uzeo je sve ono što mi imamo, osim grijeha, i postao nama potpuno sličan. Donosi nam vijest, donosi nam objavu, donosi nam tako bitne riječi koje će nama dati takvu mogućnost da možemo od tih riječi ovdje živjeti te radosno i spokojno putovati kroz svoj život. Nismo sami, Bog dolazi i meni i tebi."

Župnik u svojoj propovijedi daje i jednu opomenu, jedno upozorenje: "Evo danas slušamo u ovom Evanđelju, za Mariju i Josipa, pa možemo reći i Isusa, nije se našlo mjesta, nije se našla kuća, stan koji će primiti Mariju i Josipa da se rodi Bog. Najtužnija stranica Svetoga pisma. Nešto strašno se dogodilo u toj noći. Čovjek ne dopušta Bogu da se rodi u pristojnom stanu. Čovjek odbija Boga. Vidimo gdje Bog nalazi mjesta, tamo gdje nema nikoga, ali on se evo tu rađa u najvećem siromaštvu. Kao što se nije imao gdje roditi, Isus neće imati ni postelje na kojoj će umrijeti. Postelja će mu biti križ. Početak - štalica, završetak - križ!"

Poziva nas da razmislimo i o nama samima: "Što se događa sa mnom, s tobom? Što se sa mnom događa večeras? Odbijam li ja Isusa? Isus i večeras kuca na srce svakoga od nas želeći da se rodi u mome i tvome srcu. Zato smo imali ovo došašće, zato smo imali ovu pripravu. Upravo pripravljajući svoje srce da se može otvoriti i primiti rođenje Isusa Krista. Isus Krist se mora roditi u mome i tvome srcu. Ljubav prema meni, tebi, svakom čovjeku dovela je Boga ovdje na ovaj svijet. Uzalud rođenje Isusa Krista u Betlehemu ako se Isus neće roditi u čovjeku, u duši."

Nadalje kaže: "Kako proslavljamo taj Božić? Što se događa za taj Božić? Ima li promjena u meni i tebi? Ako nema, onda je očito da je Božić za Božićom prolazio, a da Isus nije našao mjesta u mome srcu. Strašno je braćo i sestre, odbiti Boga, odbiti Isusa Krista. Evo, ja se nadam, ja vjerujem, ne vidim drugi razlog zašto bi se večeras okupili ovdje na ovoj hladnoći, u ovoj crkvi, ako ne zbog dolaska Isusa Krista. I vjerujem da želite večeras svoje srce upravo otvoriti za Njega, otvoriti da On može učiniti ono što toliko želi, naći mjesta u tvome i mome srcu."

Na sam Božić, euharistijsko slavlje predvodio je don Juro Babić. U svojoj propovijedi don Babić osvrnuo se na tradicionalne crkvene pjesme koje pjevamo na Božić i ustvrdio kako su one izričaji naše vjeroispovijesti o Božiću koja se može svesti u dvije riječi: čovjekoljublje i bogoljublje. Don Babić kaže: "Bog čovjeka voli, Bog čovjeka ljubi. Bog se čovjeku približio, Bog je postao čovjekom, Bog želi biti s čovjekom. Bog koji postaje tijelo, koji postaje meso, Bog koji prebiva među nama, Bog koji je s nama i Bog koji želi ostati s nama. I mi smo dužni uzvratiti ljubavlju prema Bogu. A onda smo isto tako dužni pokazati svoju ljubav prema čovjeku jer onaj koji je u jaslicama, poručit će nam po Mateju Evanđelistu: "Što god ste učinili jednom od mojih najmanjih, meni ste učinili!" "Temelj svega ovoga je čovjekovo dostojanstvo", poručio je don Babić te citirao papu Leona Velikog, iz 5. stoljeća, koji je u svojoj prvoj papinskoj božićnoj propovijedi rekao: "Čovječe, upoznaj svoje dostojanstvo i to da si božanskoga podrijetla."

O dostojanstvu don Babić kaže: "Veliko je dostojanstvo što je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku, a još čudesnije to dostojanstvo kad ga je obnovio. Mi upravo se trebamo sjetiti toga dostojanstva, trebamo zapamtiti to dostojanstvo radi kojega je Isus došao na ovaj svijet. Stoga je to temelj naše radosti. Da je Bog ušao u našu povijest kao najbližniji čovjeku, u paklu, u jaslama, na slami, na studeni, sve to pokazuje blizinu s čovjekom."

Donosi nam i sliku tri kralja koja su otišla kod kralja Heroda misleći da će se Isus roditi kao kralj, u kraljevskim dvorima: "Kako čovjek razmišlja, a Bog drugačije. Upravo se rodio da bi bio što sličniji nama, a onda prošao svijetom čineći dobro, bio naš suputnik, bio naš supatnik i zauvijek želi ostati s nama."

Don Juro Babić o Evanđelju po Ivanu (Iv 1, 1-18) kaže: "Evanđelje koje smo danas čitali zove se uvod, uvertira, proslov u Ivanovo Evanđelje, a to je najjasniji tekst, najbogatiji tekst koji govori o Isusovom dolasku na svijet. Isus je Božja riječ, Isus je Bog, Isus je smisao, Isus je svjetlo, Isus je milost, Isus je život. O tome govori ovaj Ivanov proslov i to samo zato da nas vjernike oduševi za takvoga Isusa, da mi budemo dionici njegove božanske naravi. "Upoznaj, čovječe, svoje dostojanstvo!" odzvanjaju i danas aktualno riječi pape Leona Velikoga. A onda Ivan kaže da se ta riječ utjelovila i prebiva među nama. On prebiva među nama, utjelovio se, ušatorio se meu nama. To je smisao Božića!"

Na kraju božićne euharistije Anđelko Begić, predsjednik HKUD Komušina iz Škofje Loke podjelio je poklone i novčane priloge djeci koja žive u Komušina. Poslije svete mise u crkvenom dvorištu, na poziv župnika don Ante Ćosića, okupljeni vjernici su se zadržali u druženju. (ib)

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

Župna kronika
Nedjelja, 24.lipnja 2012.

Rođenje svetog Ivana Krstitelja - posvećenje novog križa na groblju Gaše

Rođenje svetog Ivana Krstitelja u župi Komušina proslavljeno je euharistijskim slavljem na groblju svetog Ivana Krstitelja u Gašama. Svetu misu, na kojoj je prisustvovalo stotinjak vjernika, predvodio je velečasni Ilija Pavlović. Ovom prilikom posvećen je i novi križ na groblju Gaše.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

Župna kronika

Uskrs u Komušini 2012.

Uskrs je ove godine u Komušini proslavljen posebno radosno. Uz slavlje Isusovog uskrsnuća, kojim nam je dao vječni život i spasenje, slavili smo i sakramente krštenja, pričesti, potvrde te ženidbe.

Na Veliku subotu, tijekom euharistije koja je uslijedila nakon obreda Velike subote, u našu kršćansku zajednicu primljena je nova članica, Marijana Jorgić. Marijana je katekumen te je krštena, primila je prvu pričest te potvrdu, a tijekom kolovoza trebala bi stupiti u brak s našim župljaninom Andrejom Balukčićem. Sakrament krštenja su zatim obnovili i svi prisutni te ih je župnik blagoslovio svetom vodom. Na sam dan Uskrsa, tijekom euharistije, svoje ženidbene zavjete obnovili su Kata i Pero Pratljačić, inače roditelji koji su Komušini podarili desetero djece.

U propovijedima koje nam je naš župnik, don Anto Ćosić, uputio na euharistijskim slavljima na Veliku subotu i Uskrs, pozvao nas je da zahvalimo Isusu za žrtvu koju je učinio za nas, podarivši nam život vječni, ali i da se zapitamo vjerujemo li doista u uskrsnuće Isusa Krista, imamo li sumnji. Naveo je i primjer svetog Ivana: "Tada uđe i drugi učenik - onaj što je prvi došao na grob - te vidje i povjerova" (Iv 20, 8). I sami učenici, koji su toliko dugo boravili sa Isusom, kako vidimo iz Ivanovog primjera, sumnjali su u uskrsnuće. Ivan je povjerovao tek kada je vidio prazan grob. Naše srce mora se otvoriti prema Isusu, vjeri u uskrsnuće i život vječni, jer zvati se kršćaninom nije dovoljno ako ne vjerujemo i ne svjedočimo našu vjeru.

Nakon župnih obavijesti, prisutnima se obratio predsjednik Udruge Komušina iz Slovenije, iz Škofje Loke, Anđelko Begić, te je u dogovoru sa župnikom podjelio djeci, koja žive u Komušini, novčane priloge kako bi im pomogli u njihovom obrazovanju.

Nakon blagoslova, župnik je darivao najmlađe pisanicama. (ib)

Galeriju slika pogledajte ovdje.

Statistika Župe Komušina 2009. godina

Br. Mjesto Broj stalnih obitelji Broj stalnih članova Povremene obitelji
1 SLATINA 68 122 41
2 PONJAVIĆI 13 20 5
3 VLAULJE 5 11 0
4 KLARIĆI 3 5 4
5 G. KOMUŠINA 5 7 1
6 GAŠE 2 4 2
  UKUPNO: 96 169 53

Ukupno blagoslovljeno 149 obitelji.

NOVOSTI

Obavijesti

Raspored svetih misa i opijela po grobljima za svetkovine Svih svetih i Dušni dan 2019. - opširnije...

Informacije za donatore

Promjena računa za donacije - opširnije...

Obavijesti

Raspored svetih misa i opijela po grobljima za svetkovine Svih svetih i Dušni dan 2017. - opširnije...

NOVO - Galerija fotografija

Velika Gospa 2017. - opširnije...

Galerija fotografija

Velika Gospa 2016. - opširnije...

Galerija fotografija

Velika Gospa 2015. - opširnije...

NOVO - Galerija fotografija

Bolesnička sveta misa 2015. - opširnije...

NOVO - Galerija fotografija

25 godina svećeničke službe don Jure Babića - opširnije...

NOVO - Galerija fotografija

Komušanski križni put 2015. - opširnije...

Izgradnja svetišta

Popis donatora do 21.07.2015. - opširnije...

Galerija fotografija

Velika Gospa 2014. - opširnije...

Galerija fotografija

Bolesnička sveta misa 2014. - opširnije...

Galerija fotografija

Polaganje vijenaca na "Kalvariji" i komušanski križni put 2014. - opširnije...

Molitveno - meditativni kutak

Pjesma osoba koje nose sliku Gospe Kondžilske - opširnije...

Molitveno - meditativni kutak

Hodočasnička pjesma Gospi Kondžilskoj - opširnije...

Galerija fotografija

Dan mladih 2014. - opširnije...

Izgradnja svetišta

Popis donatora do 13.07.2014. - opširnije...

Galerija fotografija

Svi sveti 2013. - groblje Slatina - opširnije...

Galerija fotografija

Listopadsko hodočašće 2013. - opširnije...

Izgradnja svetišta

Popis donatora do 21.10.2013. - opširnije...

Galerija fotografija

Svetkovina Velike Gospe - 15.08.2013. - opširnije...

Galerija fotografija

Bolesnička sveta misa - 14.08.2013. - opširnije...

Galerija fotografija

Posveta zavjetne kapele i krizma na Kondžilu - 11.08.2013. - opširnije...

Galerija fotografija

Polaganje vijenaca na "Kalvariji" i komušanski križni put - 10.08.2013. - opširnije...

Izgradnja svetišta

Popis donatora do 01.08.2013. - opširnije...

Galerija fotografija

Božić u Komušini 2012. - opširnije...

Izgradnja svetišta na Kondžilu - fotogalerija

Tijek radova (nove slike) - opširnije...

Galerija fotografija

41. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije 2012.- opširnije...

Hodočašća

Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije 2012.- opširnije...

Župna kronika

Proslava Uskrsa u Komušini 2012. - opširnije...

Veliki tjedan 2012.

Raspored misa i obreda u Velikom tjednu - opširnije...

Hodočašće u Svetu zemlju s Gospom Kondžilskom (novo)

Postavljanje mozaika Gospe Kondžilske u Nazaretu - opširnije...

O izgradnji svetišta

Radovi u 2011. godini - opširnije...

Obavijesti

Krizma u Komušini 2012. godine - opširnije...

Spomen park poginulim braniteljima Komušine - fotogalerija

Tijek radova - opširnije...

Izgradnja svetišta na Kondžilu - fotogalerija

Tijek radova (nove slike) - opširnije...

Nova lista donatora

Donatori - opširnije...

Obavijesti (novo)

Prijenos svete mise iz Komušine - opširnije...

O izgradnji svetišta

Pismo Vinka kardinala Puljića - opširnije...

Many girls hair extensions are reluctant to try short hair extensions uk styles, because they are worried that short hair extensions sale will show anger, and this Qi Liu short hair style design, brown hair wigs color, with a rosy and full round face, showing fresh and charming temperament.